"Güneş hücrelerinde kirlenmeyi önleyici bir kaplama malzemesi geliştirdi."

AB tarafından finanse edilen proje çalışmaları kapsamında güneş hücrelerinde kirlenmeyi önleyici bir kaplama malzemesi geliştirdi.

Topluluk Araştırma ve Geliştirme Bilgi Servisi’ne (CORDIS) göre, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 Programı tarafından desteklenen bir proje, aynı zamanda anti reflektif, hava şartlarına dayanıklı ve kendini temizleyen yeni bir kaplama malzemesi geliştirdiğini ve ürünün önümüzdeki yıl piyasaya sürmeyi planladıklarını açıkladı.

2017 yılında başlayan Solarsharc Projesi, güneş enerjisi üretiminin verimliliğini artırmak için dayanıklı ve kendi kendini temizleyen bir ürün geliştirme çalışmalarını yürütüyor. South Bank University tarafından yönetilen projeyi French Alternative Energies and Atomic Energy Commission, Millidyne and Opus Materials ve Onyx Solar destekliyor.

Geliştirilen malzeme nano silika parçacıklarından meydana getirilmiş bir inorganik-organik karışımı bir yapıya sahip…

Projenin web sitesinde yer alan bilgiye göre geliştirilen malzeme; şeffaflık, su geçirmezlik ve dayanıklılık özelliklerine sahip nano silika parçacıklarından meydana getirilmiş bir inorganik-organik karışımı bir yapıya sahip.

CORDIS’in tahminine göre güneş panellerindeki kirlilik yılda 40 milyar €’dan fazla elektrik üretimi kaybına neden oluyor. Bu kayıp enerjinin fosil kaynaklardan karşılanması ile de yılda 100 milyon tondan fazla karbondioksit salımına neden oluyor.

SolarSharc Projesi yetkilileri, kaplama teknolojisini prototip seviyesinden hızlıca piyasa ürünü haline getirebilmek için geçen yıl 2,78 milyon avroluk bir hibe talep etmişti. CORDIS’ten gelen bilgiye göre proje yetkilileri istediği hibeyi buldu. Ürünün önümüzdeki yıl piyasaya sürülebileceği ifade ediliyor.

“Üretimi 9 milyon GWh artırarak 5 milyon ton karbondioksit salımına engel olacak.”

CORDIS’in web sitesinde yapılan açıklamada, SolarSharc’ın ticarileştirilmesi 71 milyon avroluk bir pazar oluşturacak. Geliştirilen yeni ürün güneş enerjisi santrallerinin üretimini 9 milyon GWh artırarak 5 milyon ton karbondioksit salımına engel olacak.”diye bildirildi.

Bilindiği üzere bazı hücre ve panel üreticileri verimim artırmak için yansıma önleyici bir kaplama kullanıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde, Hollandalı malzeme şirketi DSM eski modüller için geriye dönük olarak uygulanacak bir kaplama başlatma sürecinde olduğunu açıklamıştı. Her geçen gün güneş enerjisi sektöründe kaplamaya verilen önem daha da artıyor. Çünkü kaplama teknolojisinin, güneş enerjisi santrallerindeki verimi artıran, işletme ve bakım masraflarını azaltan bir etkiye sahip olduğunun farkına varılıyor.


Kayıt: 5.12.2018
Güncelleme:5.12.2018
-516